Shell markasının kuruluşundan bu yana kadar Logo Tasarımında yapmış olduğu değişikliklere göz atalım.
Global olarak bir üne ve bilinirliğe sahip olan ve 100 yılı aşkın süredir faaliyet göstermekte olan firmanın ilk logo tasarımı 1900 yılında hazırlandı, hazırlanan logo tek renk olup markanın ismini temsil ettiği deniz kabuğu çizimiydi. O yıllarda teknoloji ve imkanlar doğrultusunda bir çok firma gibi Shell’de logosunu siyah beyaz olarak kullanmak zorundaydı. Şu anda kullanmakta olduğu logonun görsel temelini ilk logo tasarımından 4 yıl sonra gelen revize ile aldı.

İlk logonun deniz kabuğunu ilk bakışta yansıtamamasından ötürü yapılan görsel değişiklik dik duran bir ve hatları daha belirgin olan deniz kabuğu çizimi ile bu logonun yer değiştirmesi sağlandı.

İkinci logo tasarımıda tek renk olarak kullanılmaktaydı, yalnız günümüzde de kullanılan logonun tam anlamıyla temeli o yıllarda atılmıştı ve deniz kabuğu görüntüsü ilk bakışta rahatça anlaşılıyor ve algılanabiliyordu.

Aradan geçen 5 yıl içerisinde logo tasarımı yeniden revize edildi, yapılan revize yeniden çizilen lakin eski logo tasarım görselliğine sadık kalarak hazırlanan yeni deniz kabuğu görseliydi. 1904 yılında kullanılan logo tasarımına nazaran deniz kabuğundaki hatlar daha belirgin bir yapıya kavuştu.

1930 yılında yapılan görsel değişiklikler ve yeniden çizilen deniz kabuğu ile bana göre Shell markasının en başarılı logo tasarımı olarak kalmıştır. Bundan sonra hazırlanan logo tasarımları nedense gözüme deniz kabuğu olarak değilde bir aşçının şapkası yada bir hindinin kuyduğu gibi gözükmekte. Muhtemelen bunu çizen arkadaşlar yada üstadlar benden daha iyi görüyorlar ve firma gerçek manada bu konuda profesyonel destek alıyordur ama diyebileceğim çok fazla birşey yok KRAL ÇIPLAK, gözü olan görür diyebiliyorum.

Shell markası 1948 yılında ilk renkli logo tasarımına sahip oldu, kullandığı renkler kırmızı ve sarı tonları oldu. Kullanılan renklerin bu tonlarda olmasının sebebi muhtemelen kumsal, güneş ve deniz kabuğunda yer alan sarımsı renk tonlarının barınmasından ötürü olduğunu düşünüyorum. Marka ismi logonun içerisine yerleştirilmiş yalnız bir önceki logo tasarımına nazaran çizimde gerçekten bozulma olduğunu düşündüğüm logo tasarımıdır. Kendi fikrim eski logonun sadece renklendirilmesi yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Aynı zamanda reklamcıların ağzı çok laf yaptığından insanlara istedikleri şeyleride satabiliyorlar bakınız; arçelik logosu bu konuda demek istemiş olduğum olay şudur ki, işin sunumu ne kadar önemli anlıyoruz lakin işi satın alan insanlarında bu konuda bilinçli olması gerekmektedir.

1955 yılında Shell markasının logosunda yapılan çizim revizesi ile daha anlaşılır hatlara sahip logo tasarımına sahip oldular. 1948 yılında kullanılan logo tasarıma nazaran çok daha anlaşılır, keskin hatlara sahip ve simetrik bir logoya sahip oldular.

Aradan geçen 6 yıl sonra marka logosunda yapılan revize sadece renk üzerine olmuştur, logo ile beraber kullanılan kırmızı arka plan rengi sayesinde logo etrafında yer alan kırımızı renkteki strokelar pasifleştiğinden ötürü logo sadece sarı renklerinden oluşan ve daha yalın sade bir görünüme kavuşmuştur.

Shell markası için aradan geçen 10 yıl sonunda kullandıkları logo tasarımına gelen radikal değişiklik sonucunda daha sade ve keskin hatlara sahip bir revizeye yöntemine gittiler. Shell ismini logo içerisinden çıkartarak logo altına konumlandırdılar. Tipografide yapılan değişiklikler sayesinde tamamen büyük harf ile yazılan marka ismini sadece baş harfi büyük şekilde kullanmaya başladılar. Renklerde yaptıkları değişiklikler sayesinde itici ve göz yorucu kırmızı renginden bordo rengine geçiş yaptılar ve o yıllarda bu logo tasarımı ile tam anlamıyla aşçı şapkası görünü elde edilmiş oldu. Bu logo tasarımını ve görsel standartlarını firma 24 yıl boyunca kullandı.

1995 yılında yapılan logoda yer alan değişiklikler sadece renk değişimi üzerinedir, tipografi yer alan değişiklik ise sadece “She” harfleri üzerinde olmuştur. 1995 yılından günümüze kadar logo tasarımında her hangi bir değişiklik yapmadan kullanmaya devam etmişlerdir ve ediyorlar. Aradan geçen 4 yıl sonunda logo da yer alan marka ismini çıkartarak sadece logoyu kullanmaya başladılar, aradan geçen 100 yıl sonunda global manada markalaşan ve bilinen marka ismin ve tipografinin logoda yer almasası cesareti bulundurdu ve günümüzde de bu şekilde kullanmakta.
Google Logo Tasarımındaki Değişiklikler adlı yazımıza da göz atın
İlk Yorumu Siz Yapın