İlham verici, anlaşılır ve başarılı logo tasarımları için bilmeniz gereken logo tasarım ipuçları
Günümüz teknolojisi dünyadaki global ticaret yoğunluğu ve internetin hayatımıza girmesi ile birlikte bilgi alışverişinin kolaylaşması ve kağıt medyanın yerini sosyal medyaya bırakmasının ardından marka her zamankinden daha da önem kazanmış duruma gelmiştir. Logo günümüzde şirketleri, toplukları ve etkinliklerin olmazsa olmazlarından ve onları temsil etmekte kullanılan görsel bir kimlik aracıdır. Bu grafik sayesinde kurumsal kimliklerini ortaya koyabilirler, ideolojisini yansıtabilirler, iletişimi kolaylaştırabilirler.
Logo tasarımında ve logoda barındırılması istenilen çetrefilli özellikler genel olarak aynıdır, her şeyden önce logonun kolay algılanabilmesini ön planda olmalıdır, bu sayede logoyu ilk gören ve algılayan kişi konunun neyle alakalı olduğu hakkında kendine fikir ve önerilerde bulunabilmektedir. Logoda aranan diğer özelliklerden bir tanesi ise logo tasarım özgün olması ve logo ilk görüldüğünde farklı bir logoyu çağrıştırmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra logo tasarımında renk seçimi, logo tasarımında tipografi, logo tasarımında algı konularını ilerleyen zamanlarda ayrı, ayrı ele alacağım.
LOGO TASARIM ÖNCESİ HAZIRLIK

Bir logo tasarımı oluşturmada yapılan büyük yanlışlardan birisi ise güzel bir görsel oluşturma konusu üzerinde gereğinden fazla durulması ve asıl amaçdan farkında olmadan yada kasten uzaklaşmak. Hazırlanan bu tarz logo tasarımları ne bir marka geliştirme sürecinde nede iletişim kurma konusunda faydalı bir pozisyonda bulunamıyorlar. Logo tasarımını geliştirmedeki ilk adım bu kavramlarının tamamının ve hazırlanılacak olan logonun bulunacağı sektör ile ilgili en azından yüzeysel olarak araştırma yapılması markanın doğmadan yada revize olmadan önce daha sağlam temeller üzerinde inşaa edilmesini sağlayacaktır.
2. Ödün Verin

Bir Logo Tasarımı için fikirleri resimselleştirmeden ve fikirlerinizi çizmeden önce müşteriniz ve markası için çalışmanın bel kemiği sayılacak bir done dosyası oluşturun. İlk olarak logonun hizmet, etkinlik ve temsil edeceği sektör yada konu ile ilgili gerekli olan ön bilgiyi edinme. Bu sayede markaya farklı açılardan bakabilme alternatifiniz olacak. Aynı zamanda elinizdeki briefi de göz önünde bulundurarak bir kontrol listesine bağlı kalarak çalışın, bu kontrol listesine hazırlanan logonun sınırlarının neler olduğunu geçilmemesi gereken kırmızı çizgileri ve uyulması gereken kuralları not alabilirsiniz.
3. Tüm Skeçleri Tutun

Logo tasarımın da hazırlamakta olduğunuz eskiz çalışmalarını ve done dosyalarını saklı tutun. Logoyu oluşturmadan ve sunum öncesin de karar kılmadan bu eskiz çalışmaları ve doneleri inceleyerek ilerleme sürecine daha rahat yön verebilirsiniz, bu sayede daha kolay karar alabilirsiniz. Daha önce hazırladığınız eskizlerden de faydalanın, başka bir marka için oluşturduğunuz fikir ve görsel onay almadı diye bu fikrin kullanılamayacağı anlamına gelmez.
Farklı fikirler üretebilmek için, logo tasarımı yaparken daha önceden oluşturmuş olduğunuz eskiz, fikir ve done arşivlerinden de faydalanın.
4. Online Araştırma Yapın

Logo tasarımına başlamadan önce yapılması gereken adımlardan bir tanesidir online araştırma yapmak. Bu sayede hazırlayacağınız logo ile ilgili ön bilgi edinebilirsiniz, sizden daha önce kullanılan fikirleri ve görselleri kullanmamaya çalışırsınız. Bu sayede ileride oluşabilecek benzerlikler yüzünden farklı bir marka ile pişti olmazsınız ve bu logoyu kullanmakta olan markayı zor bir duruma sokmuş olmazsınız. Ayrıca benzerlik durumları markanın kullanmak istediği logo tasarımını tescil sırasında onay alamama gibi bir duruma dahi götürebilir. Bu konuya Google Wallet ve Avea’nın logosundaki benzerlik çok iyi bir örnek olabilir. Eğer fikirleriniz için mücadele ediyorsanız sizin ihtiyacınız olan ve izlemeniz gereken yollar şunlardır, bir sözlük ile ve eş anlamlı kelimeleri kullanarak Google görsel aramalardan faydalanın belki sizin henüz yeni yapacağınız bir çizim belki mükemmel bir marka ile bütünleşmiş olarak kullanılıyor olabilir.
5. Taklit Tasarımlara Savaş Açın

Hepimizin tasarım kahramanları ve çizgisine hayranlık duyduğumuz insanlar vardır, bu illa logo tasarımı ile alakalı bir konu olmayabilir. Ben Pixar’ın hazırladığı animasyonlara oluşturdukları karakterlere, karakterler üzerindeki mimiklere hayranlıkla bakmaktayım ve özenmekteyim. Beğenerek takip etmekte olduğum grafik, arayüz ve logo tasarımcıları da var ama hiç bir şekilde onların çalışmalarındaki çizgiyi ve benzerliği kendi çalışmalarıma yansıtmam, ki bu durumdan özellikle kaçınırım. Çünkü bu tasarımcılar kendi çizgileri ile markalaşıyor, onları taklit etmemin bana bir artısı olmayacaktır. Zamanla çalışmaların taklit benzetme ve özenti olduğu da ortaya çıkıyor. Bunun için her zaman özgün ve üretken bir tasarımcı olmanızda her yönden fayda vardır.
6. Dikteye İzin Vermeyin

Hazırladığınız bir logo tasarımı onay sürecine kadar geldi, sunum ardından sizden o logo üzerinde doğru / yanlış revize istemlerinde bulundular. Hazırladığınız logo tasarımı yukarıda bahsetmekte olduğum tüm kriterlere ve çalışma prensiplerine uygun olarak hazırlandı ama müşterinin istediği yerinde olmayan revizeler yüzünden, logo tasarımınız çizgisinin dışına çıkmaya başladığını anladığınız anda ipleri elinize almalısınız. Amacınız eğer gerçekten para kazanmaksa o an kazanacağınız paranın bir önemi olmamalı, amacınız gerçekten güzel bir iş ve referans elde etmekse fikirlerinizi ve çalışmalarınızı mantık çerçevesi içerisinde savunmalısınız, ki bu işin iptal sürecine kadar gideceğini bilseniz bile. Bugün savunduğunuz o çalışma sayesinde yarın sizi savunan insanlar topluluğuna sahip olabilirsiniz. Bahsetmiş olduğum savunma, farzı misal bir ayakkabı firmasını için alakasız bir fikirle ve logo tasarım çalışması için yapılmamalı.
7. Eskiz Çalışmalar

Logo tasarımı için yapmış olduğunuz araştırmalar ve gerekli bilgiyi topladıktan sonra kağıt kalem veya tablet üzerinde fikirlerinizi somutlaştırmanın ilk adımı olan eskiz çalışmalarla başlayın. Bu çalışma yöntemi hem deneysel hemde ince ayrıntıları ve uç noktaları görmenizi sağlayacak en kolay adımlardan biridir. Logo tasarımında en önemli etken fikirdir, fikirlerinizi yansıtmanın en kolay yolu ise kağıt kalemden geçmektedir.
8. Vector Görselleri Oluşturma

Logo tasarımımızda kullanmak üzere hazırlamış olduğumuz eskiz çalışmalar üzerinde daha farklı açılar ve daha esnek düzenleme imkanı oluşturmak için eskizleri bilgisayar ortamına aktaralım. Bu sayede eskizler üzerinde çok kolay düzenleme ve alternatifler üretebiliriz. Illustrator CC herhangi bir kalite kaybı olmadan size bu imkanı fazlası ile vermektedir.
9. Logo Tasarımında Yazı Tipi Seçimi

İyi seçilmiş ve kullanılmış bir yazı tipi iyi bir logo tasarımını beslemektedir. Logo tasarımında font seçimi için iki ana güzergah bulunmaktadır. Özel bir yazı tipi oluşturabilirsiniz veya ücretli / ücretsiz fontları kullanabilirsiniz. Yazı tipi seçiminde önemli etkenler ise yazının kolay olarak okunması, harflerin belirgin ve konumlandırılmasının düzgün yapılması ve yazı tipinde seçilen rengin logoyu ön plana çıkartması gerekmektedir. Logo tasarımında hileli yazı tiplerinden kaçının, sırf profesyonellik adına uzak durmanız gereken yazı tipleri şunlardır çok zayıf, çok süslü, gereğinden fazla bold veya büyük olan yazı tipleri.
10. Etkili ve Akılda Kalıcı
Yalnız tipografi üzerinden logotype kullanmak isteyen müşterileriniz için logo tasarımında basitlik ve algıda kolaylığın yanında olun. Logotype olarak hazırladığınız logolarda ortada bir logo olmadığından sadece yazının yalın kalması durumu olacaktır bunun için onu güçlü kılacak dokunuşlar yapmalısınız. Örnek olarak seçtiğiniz veya çizip düzenlediğiniz fontların markaya yönelik olması ve duruşu çok önemli bir etken. Ayrıca diğer fontlardan ayrışması, akılda kalıcılığı ve farklılığı ön planda tutması gerekmekte. Seçmiş olduğunuz fontlar üzerine konu ile alakalı renkleri doğru yerlerde kullanarak logotype’ı daha güçlü kılabilirsiniz.
11. Etkili Negatif Alan Kullanımı

Bir logo tasarımındaa ilk bakışta sıradan gözüken ama dikkat edildiği ve algılandığı anda marka ile birebir bütünleşen tasarım türüdür. Logo tasarımlarında etkili ve doğru negatif alan kullanmak o logoyu her zaman başarılı kılacaktır. Bu tür çalışmalara en iyi örnek Fedex’in logotypeıdır.
12. Logo Tasarımınız Aktif Olsun, Pasif Değil
Logo tasarımında dikkat edilmesi gereken konu ve kurgulardan bir tanesi de, yansıtmaya çalıştığınız fikri, mesajı ve görseli hazırlarken o çizime hareket ve canlılık hissi veren renkleri kulanın.
İlk Yorumu Siz Yapın