İçeriğe geç

Logo Tasarımı ve Temel Kuralları

Logo Tasarımı bir markanın kurumsallaşma adımları arasında yer alan en önemli adımlardan bir tanesidir. Doğru hazırlanılmış ve kullanılmakta olan bir Logo Tasarımı ile marka kendini hafızalarda güçlü ve sağlam olarak yer edinmesini sağlar. Marka, kurum yada bir oluşum için logo tasarımı hazırlayan kişinin sadece Grafik Tasarımcı olması veya grafik tasarım programlarını iyi kullanması bir logonun evrimleşip yetişmesi için hiç bir zaman yeterli değildir.

Bu nedenle Logo Tasarım Kuralları ve bu süreci ana hatlarını 12 temel kurala bölerek ele aldık.

1. Ön Çalışma Şartı
Logo tasarım sürecinde hazırlanılacak olan eskizler bu süreç içerisinde atılacak en önemli adımlardan biridir. Hazırlanan bu eskizler logoyu somutlaştırmadan önce ortaya atılacak fikirlerin ve düzenlemelerin hızlı gerçekleştirilip ve alternatiflerin çoğaltılması konusunda faydalı olacaktır.

Logoyu somutlaştırmadan önce çizilmiş bir eskiz - iskelet çalılşma.
Logoyu somutlaştırmadan önce çizilmiş bir eskiz – iskelet çalılşma.

Bu iskelet tasarımlar kalem kağıt kullanılarak hazırlanan karalamalardan yada her hangi bir grafik programı kullanılarak  yapılan çalışmalardan oluşabilmektedir. Logo tasarımı yapmakta olan etkili bir grafik tasarımcı logonun ön çalışma sürecinde daha fazla vakit geçirmektedir.

2. Denge Oluşturma
Logo tasarımı yaparken veya hazırlatırken bana göre vazgeçilmez katı kurallar vardır. Bu kuralların katı olmasının sebebi ise hazırlanan logonun hayatı boyunca bırakacağı izleri doğurur. Logo tasarımındaki bu denge unsurlarını şu şekilde dile getirebiliriz, logonun ağırlığı, grafik, renk ve bu unsurların bir birine olan eşitliği. Bu unsurlardan ötürü logo tasarımında dengeli bir tasarım hazırlamak en güvenli yaklaşım olacaktır.

3. Boyut
Kullanışlı ve iyi bir logo tasarımında en büyük etkenlerden biriside logonun boyutudur. Bir logo tüm boyutlarda okunaklı ve algılanabilir olmak zorundadır. Logo küçültüldüğü zaman markaya yönelik çok fazla tanım ve algıyı kaybediyorsa etkili ve başarılı bir logo değildir. Hazırlanılan logonun baskı materyallerinden antetli kağıt, kartvizit, diplomat zarf ve diğer tüm baskı unsurlarıyla bu etkiyi kaybetmemesi gerekmektedir. Ayrıca logonun tanıtım afişleri, reklam panoları, televizyon reklamları ve tüm interaktif uygulamalarda aynı etkiyi veriyor olması gerekir.

Logo tasarımında en küçük ölçek her zaman en zor olanı ve en başarılı yola girme eğilimindedir. Hazırlamış olduğunuz veya kullanmakta olduğunuz bir logonun başarılı olduğunu denemek kendi elinizdedir, bunu yapın ve test edin her şey markanız için. Satın almış olduğunuz Logo Tasarımı sırf görselliğinden ötürü sizi anlık bir yanılgıya düşürebilir ve ileride sizi geri dönülemez masraflara veya zaman kaybına sokabilir.

4. Renk Kullanımı ve Uyum
Renklerin  duygu ve ruh hali üzerinde direkt olarak bir etkisi olduğunu biliyoruz. Örneğin kırmızı rengi ele alacak olursak saldırganlık, aşk, tutku, güç ve açlık hislerini uyandırdığını söyleyebiliriz. Logo tasarımı ile kullanılan renk kombinasyonlarının birbirleri ile alakası ve insanlar üzerinde uyandırdığı etki oldukça önemlidir.

Logo ve Renk Uyumu
Logo ve Renk Uyumu

Markalar kendine ait renkleri ile dikkatleri üzerine çeker, yukarıda rengini değiştirmiş olduğum skype logosu, muhtemelen size bayanlara yönelik bir uygulamasının çıkmış olduğunu anımsatabilir ve siz bilgisayarınıza, telefonunuza skype uygulaması kurmak istediğinizde böyle bir logo ile karşılaştığınızda yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünebilir ve skype’ın orjinal logosu ile uygulamayı yeniden aramaya koyulabilirsiniz.
Kısacası hazırlanan bir logonun rengi, logo tasarım süreci kadar önemli bir yere sahiptir. Logoya renk seçerken yapılması gereken adımlardan bir tanesi de markanın kendiyle gelen renklerdir, siz bu renk kombinasyonlarını gün yüzüne çıkartmalısınız.

Basit bir örnek verecek olursak eğer “John Deere” markasını ele alabiliriz. John Deere markası tarım ve çiftçiliğe yönelik ürünler üretmekte. Markanın yapmakta olduğu iş logonun renklerini kendisi oluşturuyor, ekim zamanı yeşil rengini, hasat zamanı ise sarı rengi temsil etmekte. Üretmekte oldukları tüm ürünler üzerinde bu renk kombinasyonlarını bire bir kullanmaktalar, şimdiye kadar yeşil ve sarı renklerinin haricinde bir renge sahip ürünleri ile karşılaşmadım.

5. Tasarım ve Stil
Her hangi bir Logo Tasarımı hazırlarken çeşitli ve alternatifli olmak üzere farklı stiller kullanabilirsiniz. Yalnız bu tasarımın ve stillerin istemci ve marka ile dolaylı ve direkt olarak temel bilgileri barındırması gerekmektedir. Örneğin web 2.0 tarzında ışık efektlerinin ve geçişlerinin olduğu bir logo belki bir web tasarımcı firmasının işini görebilir ama aynı şekilde yapılmış bir logo antika eşyalar satmakta olan bir firmanın kurumsal duruşuna olumsuz etki edecektir. Doğru kullanılan tasarım ve stiller ile Logo Tasarımı, sunumu ve onaylanma sürecinde daha sağlıklı bir durumda ilerleyecektir. Tekrar başa dönmenize gerek kalmadan olası revize işlemleri ile düzgün yapılmış bir sunumla onay alabilir veya verebilirsiniz.

6. Tipografi ve Font Ailesi
Bir logo için doğru yazı tipi ve font ailesini seçmek yada sıfırdan tipografi hazırlamak bir çok acemi tasarımcının hata yaptığı noktalardan biridir. Logo Tasarımında logo ve metin  bir bütündür ve ayrılmaz bir bütündür. Logo yalnız kullanıldığında sırıtmamalı, metin logosuz kullanıldığında ise ağırlığını kaybetmemelidir. Logo Tasarımına eşlik edecek tipografiyi veya fontu seçerken listelemiş olduğum kuralları göz önünde bulundurun.

– Markalara ait hazırlanış olan font / font ailelerini kullanmaktan kaçının.

– Kullanmakta olduğunuz font ile yazılmış bir metni yada marka ismini küçültüldüğü zamanda okunaklı olduğundan emin olun.

– Bir yazı tipi her zaman en idealidir, kesinlikle iki farklı yazı tipinden kaçının ve kullanmayın.

7. Hedef Kitle
6 madde de listelemiş olduğum unsurların tamamını kapsayan bir maddedir. Hazırlamış yada hazırlatmış olduğunuz Logo Tasarımının insanlar üzerinde bıraktığı etkiyi test edin. Örneğin bir fast food firması için hazırlamış olduğunuz Logo Tasarımını onu daha önce görmemiş insanlar ile tanıştırın, onlara bu sunmuş olduğunuz Logo Tasarımında ne gördüklerini ve ne algıladıkları konusunda fikirlerine önem verin hatta bir anket bile yapabilirsiniz. Hazırladığınız bu anket sonuçları doğrultusunda hedef kitlenize olan yakınlığınızı ölçün. Markanızın hafızalara kazınmasını yıllarca beklemeyin, reklam yatırımlarınız boşa gitmesin, geri dönüşün hızlı olabilmesi için bunları uygulamanızı tavsiye ederim.

8. Farklı Olun
Her hangi bir sektörde rekabet etmekte olduğunuz firmalardan bir adım daha öne çıkabilmek için farklı bir stil ve kurum kimliğine bürünün. Farklı olabilmek için kullanılmayan renk kombinasyonları, özgün çizimleri tercih edin. Eğer basit bir örnek verecek olursak Avea markasının reklamlarında oynamakta olan Sanatçı Erdem Yener Fasulye olarak daha çok bilinmekte. Bu durum onun kötü şarkı söylediği manasına gelmiyor veya şarkı söyleyerek popüler olamaması anlamına da, durum tamamen farklı bir şekilde dikkatimizi çekmesinden kaynaklanıyor. İnsanların dikkatlerini farklı olarak çektiğimiz taktirde mutlaka hafızalarında yer edineceğini düşünüyorum. Sadece Logo Tasarımı ile bu başarıyı elde etmek tam anlamıyla her şeyi çözmüyor, arka planda etkili bir kurum kimliğine ve iletişimine de ihtiyaç duyulmakta.

9. Özet
Logo Tasarımında yapılması gerekenleri kısaca şu şekilde listeleyebiliriz.

– Marka ve Hazırlanacak Logo ile ilgili Ön Araştırma
– Fikir Üretmek ve Beyin Fırtınası
– Eskizler
– Vectorel Çizim
– Algı
– Renk Kombinasyonları
– Logo Sunumu
– Revize veya Düzenleme
– Logo Tasarımını Sonuçlandırmak

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir